Acrylverf gieten

15.09.2018

Stappenplan: acrylverf gieten

"Op het moment dat je loslaat dat het eindresultaat mooi moet zijn gebeuren er mooie dingen"

Door: Siona Snel

acrylverf-gieten31. Schildersdoek voorbereiden
Het mooiste resultaat krijg je op een zo vlak mogelijke schildersdoek. Dit doe je door een laag gesso aan te brengen, die te laten drogen en eventueel op te schuren. Breng net zoveel lagen aan tot je een mooi vlak doek hebt. De gesso zorgt er ook voor dat de acrylverf straks goed hecht.

Schildersdoek, hamer, punaises
Door het gieten zal de verf van je schildersdoek aflopen. Zorg er dus voor dat je tafel is afgedekt of dat je een grote bak (groter dan je schildersdoek) hebt om de overtollige verf in op te vangen.

Gebruik de hamer om aan de achterkant van je schildersdoek op elke hoek een punaise te slaan. Je schildersdoek moet waterpas zijn, anders loopt je verf er tijdens het drogen aan één kant af.

Waterpas
Gebruik de waterpas om je doek helemaal waterpas te leggen.

acrylverf-gieten52. Verf mengen
Bekertje met verf en houten roerstaafje
Gebruik voor elke kleur een apart bekertje. Doe een beetje verf of inkt in je bekertje en voeg daar een flinke hoeveelheid medium aan toe. Roer dit voorzichtig met een houten spatel door. Probeer er zo min mogelijk luchtbelletjes in te roeren. Verdun je acrylverf eventueel met een beetje water.
 

 

acrylverf-gieten63. Siliconen toevoegen
Siliconen toevoegen
Je kunt nu al gaan gieten, maar als je cellen wilt maken moet je nog siliconen toevoegen. Siliconen stoot water af, dus als de siliconen door de verschillende lagen verf naar boven komt krijg je mooie patronen.


Tip: Voor het beste resultaat gebruik je medium en acrylverf van hetzelfde merk. Elke fabrikant geeft een ander naam aan zijn medium, dus laat je goed informeren.

 

acrylverf-gieten84. Gieten maar!
Je verf is klaar om te gieten. Er zijn vele manieren om te gieten. Zelf giet ik alle kleuren bij elkaar en dan in één keer op het schildersdoek. Gebruik hiervoor een nieuw bekertje en giet alle kleuren bij elkaar.
Eventueel kun je het nog extra mengen met een roerstaafje. Leg je schildersdoek op het bekertje en keer het doek met het bekertje in één keer om. Til je bekertje op en laat de verf eruit lopen. Genieten maar!

 

acrylverf-gieten95. Verwarmen
Brander
Om de siliconen naar boven te helpen komen, verwarm je je werk met een crème brûlée brander. Doe dit snel, want je wilt niet dat de verf verbrandt of dat er een gedroogd laagje op komt. Denk vooraf na over waar je de cellen wilt. Soms is het mooi om niet overal cellen te hebben.


Tip: Maak je verf niet te dun, want dan mengen de kleuren te veel met elkaar. Heb je hier last van, dan kun je binder toevoegen.

Tip: Manipuleer je verf niet te veel als het eenmaal op je doek zit. Als je extra lagen gaat gieten, is de kans op barsten veel groter.

acrylverf-gieten10
6. De verf verspreiden

Eindresultaat
Trek handschoenen aan om je handen te beschermen. Til je schildersdoek voorzichtig op en laat de verf over je doek lopen, zodat het over de rand loopt. Je kunt eventueel met een rietje of een saté prikker patronen in de nog natte verf maken. Ook kun je nu glitters toevoegen. Als je tevreden bent, laat je werk drogen. Het duurt ongeveer twee tot drie dagen tot je doek is gedroogd.


Tip: Wil je je schildersdoek gaan vernissen? Verwijder dan eerst de siliconen met alcohol of afwasmiddel.
 

acrylverf-gieten2Wat heb je nodig?
Plastic om tafel mee af te dekken
Schildersdoek
Punaises
Hamer
Waterpas
Gesso
Grote platte zachte kwast
Schuurpapier
Bekertjes
Houten spatel
Acrylverf of acrylinkt
Medium om te verdunnen
Siliconen
Pipet
Water
Plastic handschoenen
Eventueel rietje/satéprikkers/glitters

Siona Snel
acrylverf-gieten11Siona studeerde grafische vormgeving aan het SintLucas. Daarna volgde ze een opleiding interieurvormgeving en creatieve therapie. In 2014 opende ze Atelier Oorsprong. Van daaruit geeft ze workshops en cursussen op verschillende locaties. Haar vrije werk bestaat uit Mixed Media (gemengde technieken) schilderijen en objecten. Het creatieve proces is voor Siona een manier om zichzelf te uiten. Ze is gek op textuur en kan dat het beste voelen door rechtstreeks met haar handen in contact te zijn met haar werk. Ze gebruikt daarvoor allerlei materialen, het liefst zo uit de natuur. Volgens Siona gebeuren er mooie dingen op het moment dat je loslaat dat het eindresultaat mooi moet zijn. Je wordt hierdoor vrijer in je bewegingen, krijgt meer plezier in wat je aan het doen bent en het is meer ontspannen.

(dit artikel is overgenomen uit 4art inspiration magazine najaar 2018)