Afbeeldingen op schilderdoek aanbrengen

Stappenplan

 

Voor het aanbrengen van afbeeldingen op een ondergrond kun je verschillende producten gebruiken. Welke je neemt, hangt af van je voorkeur, de ondergrond, de gewenste verpakkingseenheid etc. Ze doen allemaal hetzelfde met kleine verschillen in gebruiksgemak, verpakking en prijs. Je vindt print media onder de namen: Mod-Podge, Powerprint, acrylgel, foto transfer gel, transcryl of acrylbinder.

Door Rob Wijnands

 

afb-overbr-2 Stap 1:
Neem een geschikte afbeelding. Voor het aanbrengen van foto's of afbeeldingen op een ondergrond neem je een afbeelding die geprint is met een laserprinter of kopieermachine. Beide drukprocedés werken met een toner die geschikt is voor deze techniek. Inkjet is niet geschikt, want dat werkt met vloeibare
inkten die in water oplossen. Let op: teksten moeten in spiegelbeeld zijn. Knip uit wat je wilt gebruiken.

afb-overbr-3 Stap 2:
Strijk met een penseel een laag print medium over de afbeelding. Laat deze laag goed drogen. Om het droogproces te versnellen, kun je een föhn gebruiken. Breng een tweede en eventueel nog een derde laag aan. Laat elke laag goed drogen. Laat de laatste laag een aantal uren goed uitharden, zodat
deze niet meer water oplosbaar is.

afb-overbr-6 Stap 3:
Breng met hetzelfde product een laag aan op de ondergrond en plak de geprepareerde print meteen in die nog natte laag. Plak het met de afbeelding naar beneden en het papier naar boven. Druk het goed aan met een rubber roller, zoals je voor linosnede gebruikt. Bij een schilderdoek is het handig als je een plaatje triplex
of hard karton aan de achterkant tegen het doek houdt. Je oefent zo meer druk uit en vermijdt luchtbellen. Zorg dat het gehele oppervlak goed verlijmd is. Laat alles een aantal uren, liefst een dag, goed drogen.

afb-overbr-4 Stap 4:
Maak het papier met een spons of plantenspuit door en door nat. Wrijf, als het papier totaal doorweekt is, voorzichtig met je vinger de natte papiervezels weg en ga daarmee door totdat de afbeelding zichtbaar wordt. Het papier tussendoor nog eens natspuiten helpt om de papiervezels extra te doorweken.

Stap 5:
Als alle papier weggewreven is en de afbeelding goed zichtbaar is, kun je het kunstwerk verder afwerken met acrylverf, spuitbussen, verouderingsen decoratietechnieken.
 

afb-overbr-7

Tip 1:
Kun je zelf het papier kiezen? Neem dan een zo slecht mogelijke kwaliteit. Een goedkoop schetspapiertje doet het nog het beste. Topkwaliteit printerpapier is te zwaar gelijmd en lost slecht op.

Tip 2:
Ben niet te ongeduldig. Het goed doordrogen van de laatste laag (zie stap 3) is heel belangrijk. Er is een verschil tussen gedroogd en uitgehard.
Gedroogde acrylbinders zijn na een aantal uren toch nog water oplosbaar. Als acrylbinders eenmaal zijn uitgehard, zijn ze niet meer water oplosbaar.

(dit artikel is overgenomen uit 4art inspiration magazine najaar 2014)