Brenda Huuskes-Witbreuk

Stille Zuidzee als inspiratie

Schilderijen van Brenda Huuskes-Witbreuk

In Glanerbrug, niet ver van Enschede, woont de enthousiaste kunstenares Brenda Huuskes-Witbreuk. Zo'n zeven jaar geleden begon ze weer actief met schilderen - jaren na afronding van haar studie aan de Cibap vakschool voor verbeelding in Zwolle.
Tekst: Pim Workel  Foto's: Nicole Workel

Toen Brenda Huuskes-Witbreuk om gezondheidsredenen tijdelijk niet in staat was haar schoonheidssalon te runnen, maakte ze een belangrijke beslissing. De creatief onderneemster, echtgenote en moeder van drie kinderen besloot alleen nog maar dingen te doen die haar echt gelukkig maken. Brenda leerde opnieuw schilderen bij de bekende docent Franco Soro uit Enschede. Creativiteit was altijd al haar uitlaatklep, maar nu opende het schilderen nieuwe deuren. Ze voelde zich weer energiek.
'Natuurlijk heb ik op het Cibap leren omgaan met kleur en vorm, maar Franco leerde me het maximale uit mijn creativiteit te halen. Dat voelde heerlijk!'

Eigen stijl
Al snel werd het schilderen een bezigheid waarbij Brenda zich helemaal kon uitleven. Na zo'n zes schilderijen ontdekte de Twentse iets wat aanvoelde als een eigen stijl. Brenda: 'Een stijl waarbij veel figuratieve kleuren en het liefst vrolijke portretten samensmelten tot een geheel.' Meestal wordt een schilderij opgebouwd uit meerdere lagen. Daarbij komt het vaak zo uit dat een schilderij wordt opgezet met een heel ander idee. Gedurende het schilderproces wordt er dan over delen geschilderd die volgens de kunstenares minder relevant worden voor het onderwerp. 'Om de reeds geschilderde delen over te schilderen, moet je wel lef hebben. Zo kneed ik als het ware mijn schilderij. Al deze lagen kosten me aardig wat acrylverf', vertelt Brenda lachend.brenda-huuskes-2
Wereldse invloeden

Brenda's inspiratie wordt voornamelijk door allerlei wereldse invloeden gevoed. In haar jeugd was een oom missionaris op de eilanden in de Stille Zuidzee. 'Zijn verhalen intrigeerden mij enorm. Vooral de beelden van kinderen hebben altijd indruk op mij gemaakt. Die kinderen die zo weinig hebben, maar een prachtige vrolijkheid uitstralen. Dáár kan ik van genieten!' Die prachtige kleuren en buitenlandse invloeden kun je goed in haar schilderijen terugvinden. 'Mijn cursisten vragen me weleens of ik veel heb gereisd, maar dat heb ik tot op heden eigenlijk niet gedaan.'

In het najaar gaat Brenda voor het eerst naar Afrika. Daar verheugt ze zich enorm op. 'Dan zie ik voor het eerst de zon in Afrika opkomen.' Waarschijnlijk komt ze met voldoende ideeën terug uit Kenia om weer jaren te kunnen schilderen. Brenda vertelt dat ze na deze reis misschien wel meer met olieverf wil werken - dat biedt haar de mogelijkheid om nog diepere lagen van creativiteit aan te boren.

Tot niets verplicht
brenda-huuskes-3Brenda gaat weinig naar kunstmarkten om te exposeren. Ze wil zichzelf geen druk opleggen met dingen die ze móét doen. Ze wil zich liever tot niets verplichten. Wel is haar werk binnenkort te vinden bij een zaak met interieuraccessoires in Amsterdam.

Brenda wil zich alleen bezighouden met de dingen die ze echt leuk vindt. Onlangs heeft ze meegedaan met een kunstproject in Enschede om afvalcontainers te verfraaien met gerecycled materiaal. Daarin vond ze dan toch een verrassende uitdaging. Momenteel geeft Brenda diverse cursussen in haar atelier in Glanerbrug, haar woonkamer, waar voldoende ruimte is voor de cursisten om te experimenteren met kleur en acrylverf.

Voor meer informatie: www.kunstsalonwit.nl

(dit artikel is overgenomen uit 4art inspiration magazine najaar 2012)