Felix Guérain

Rechtbanktekenaar Felix Guérain:

"Er ontstaat bij mij de hele dag door een wirwar aan beelden in mijn hoofd die ik moet omzetten in tekeningen"

Door Ron Goudzwaard

felix-guerain-2b
felix-guerain-6Zijn rechtbanktekeningen zijn te zien in nieuwsuitzendingen van diverse televisieomroepen en kranten. Guérain maakt al meer dan dertig jaar tekeningen van alle belangrijke processen in Nederland. Naar eigen zeggen heeft hij "inmiddels de dwarsdoorsnede van de Nederlandse criminaliteit aan het papier toevertrouwd." Wat velen echter niet weten, is dat Guérain naast rechtbanktekenaar een artistiek veelzijdig tekenaar is met een geheel eigen stijl.

Ik bevind mij in een tekenstudio in Lelystad. Op het bureau staat een vissenkom waarin goudvissen vrolijk rondzwemmen en naast het bureau staat een aquarium. Op de achtergrond hoor ik muziek die interesse voor spiritualiteit verraadt. Tal van objecten en relikwieën staan op een tafel uitgestald. Hier en daar ligt een hoed. Een setting die een oase van rust uitstraalt.

felix-guerain-4Tegenover mij zit een man met een hoed op te tekenen. Ik voel de warmte en rust die hij uitstraalt. Het is Felix Guérain. "Ik zie mijn studio vaak als een rustgevende cel waarin ik mij zo nu en dan terug kan trekken en los kan komen van de scherpe randen van het leven. Waar ik mijzelf kan aarden", aldus Guérain. Niet onbegrijpelijk voor een rechtbanktekenaar die in beelden denkt en hierdoor rechtszittingen tegen bijvoorbeeld Robert M. en Mohammed B. intenser meemaakt dan anderen.

 

"Alles wat ik hoor, zie en ervaar, zet ik in mijn hoofd om in beelden. Zo ontstaat er bij mij de hele dag door een wirwar aan beelden in mijn hoofd die ik moet omzetten in tekeningen", vertelt Guérain. Met name zijn magisch realistisch werk is een uiting van die beelden in zijn hoofd. Een felix-guerain-1uiting van zaken die hem bezighouden. Ogenschijnlijk losstaande fragmenten grijpen in elkaar en krijgen de vorm van een droom. "Misschien geven die wel het beste weer wat ik bedoel met een wirwar aan beelden", zegt Guérain. De afbeelding hiernaast is een tekening die Guérain op 16-jarige leeftijd maakte. Het is een weergave van een heleboel onderwerpen die hem destijds bezighielden. Een gevecht met zichzelf in een zoektocht naar zijn eigen ik en de waarden van het leven. Maar ook nu nog maakt Guérain met regelmaat dit soort magisch realistisch werk. "De kunst die ik maak, ontstaat vanzelf en komt in een razend tempo op papier waarbij ik het fotorolletje in mijn hoofd als het ware afrol. Ik bevind mij dan in een soort trance waarin het proces van visualiseren als het ware vanzelf plaatsvindt. Overigens maakt het mij niet uit met welk materiaal ik werk. Of dit nu een kroontjespen, potlood, krijt, verf of zelfs een computer is", vertelt een enthousiaste Guérain.

felix-guerain-3Ook op zijn vele reizen behoren zijn tekenspullen tot zijn vaste attributen. "Het potlood opent deuren die voor anderen niet te openen zijn. Of het nu in sloppenwijken of in een sjiek hotel is. Op de één of ander manier is iedereen geboeid door het spel tussen potlood en papier. De vele ontmoetingen en gesprekken die ik door het tekenen heb mogen hebben, verrijkten mijn leven en hebben mij mensen beter doen begrijpen. Wellicht dat ik door al deze ontmoetingen soms ook meer naar de persoon achter de crimineel kijk. Want ieder mens heeft een bepaalde levenservaring waardoor hij wordt gevormd. Helaas hebben sommige mensen een verdomd beroerde levenservaring."

Voor meer informatie:
www.felixguerain.com
www.rongoudzwaard.nl

(dit artikel is overgenomen uit 4art inspiration magazine najaar 2014)