GabyGaby

Kunstenaar 2.0

Kunst en sociale media, een goede combinatie?

Kunst en sociale media zijn geen gebruikelijke combinatie. Er zijn maar weinig kunstenaars actief op sociale media. Verkoopt een kunstenaar die dat wel is zijn ziel? Of maakt hij slim gebruik van de nieuwe media om zijn werk laagdrempelig onder de aandacht van een groot publiek te brengen?

gabygaby-2Een kunstenaar die sociale media succesvol inzet is Gaby Zwaan, werkend onder de naam GabyGaby. "Sociale media gaat om het communiceren over kunst. Dat is niets nieuws, maar tot tien jaar geleden hadden kunstenaars weinig middelen om het publiek het verhaal achter hun kunst te vertellen. Vincent van Gogh zie ik als één van de eerste sociale media kunstenaars. Hij schreef brieven aan zijn broer om hem te vertellen over zijn artistieke voorkeuren en processen. Daarmee had hij één volger. Sociale media geven mij de kans de hele wereld te laten weten waaraan ik werk. En dat doe ik niet alleen wanneer een werk af is, maar ook halverwege en zelfs wanneer iets mislukt. Niemand is perfect, ook bij mij gaat er wel eens iets mis. Dankzij sociale media kan ik het ware verhaal over mijn kunst vertellen en voorkom ik onware interpretaties over mijn werk.

In 2012 ging ik nog een stap verder door voor mijn werken meetgegevens van sociale media als uitgangspunt te nemen. Ik werk veel met Kred (programma dat invloed en bereik op sociale media meet) en liet onderzoeken welke woorden mijn Twitter volgers het meest gebruiken, welke kleuren zij het meest noemen en in welke steden zij het meest tweeten. Die input verwerkte ik in drie schilderijen. Zo'n vorm van cocreatie met je publiek vind ik ontzettend cool.

Sociale media zitten in mijn DNA. Ik stuur 40 tweets per dag, maak elke dag een videoblog (vlog), check in op Foursqare en gebruik Instragram. LinkedIn gebruik ik weinig en Facebook vind ik niets, maar ik doe het wel. Ik gebruik alles, omdat ik het leuk vind en omdat het werkt. In 3 jaar tijd ging ik van 4.000 naar meer dan 100.000 Twitter volgers. En 99 procent van mijn aanvragen en verkopen loopt via sociale media. Dus wat mij betreft vormen sociale media en kunst een perfecte combinatie."gabygaby-1

Het social media landschap

Sociale media gaan over het delen van kennis, informatie en ideeën. Van jezelf en van anderen. Dat delen doe je met behulp van de vele sociale media kanalen die er zijn. Wat zijn de belangrijkste/grootste kanalen van dit moment en wat kun je ermee?
gabygaby-4
Facebook gaat om interactie tussen mensen en het leggen van verbindingen met mensen. Het gaat om het delen van wat je doet en leuk vindt. Dit kun je doen via een persoonlijke pagina of een bedrijfspagina.

Twitter is een microblog waarbij je in 140 leestekens informatie met (on)bekenden deelt.

LinkedIn is de grootste site op het gebied van online netwerken. Het is min of meer een digitale variant van je CV en mapje met visitekaartjes.
Youtube is een website waar je filmpjes kunt uploaden en bekijken.

Google+ is de sociale netwerksite van Google en is vergelijkbaar met Facebook.

Flickr is een online fotodienst. Je kunt foto's uploaden en delen met de rest van de wereld.

Instragram is een app waarmee je gemaakte foto's kunt delen.

Pinterest is een soort prikbord waarop je afbeeldingen op de aangemaakte 'moodboards' kunt plaatsen.

Voor meer informatie: www.gabygabyart.com

(dit artikel is overgenomen uit 4art inspiration magazine najaar 2013)