Gebruiksaanwijzing 4art penseelreiniger

4art penseelreiniger verwijdert eenvoudig de verf van je penseel als je de volgende stappen volgt:

verfreiniger1

4art milieuvriendelijke penseelreiniger

Onder het 4art-label is een milieuvriendelijke penseelreiniger verkrijgbaar. Deze wordt gemaakt van gerecycleerde oliën. Onbrandbaar, niet giftig en geschikt voor het reinigen van alle verfsoorten. We onderworpen dit product uiteraard aan een gedegen test. Het blijkt dat je er zelfs ingedroogde acrylverf mee kunt reinigen. Je moet dan wel wat geduld hebben. Je laat de haren van het penseel in de vloeistof weken en na ongeveer een dag kun je de verf gemakkelijk met water en zeep uitspoelen. Per liter gerekend is deze reiniger iets duurder dan terpentine, maar als je het goed gebruikt kun je er heel lang plezier van hebben. In ieder geval niets weggooien! Laat de verfdeeltjes bezinken in de pot waarin je de penselen schoonmaakte en schenk de vloeistof daarna heel voorzichtig in een schone pot. Het dunne laagje met verfresten laat je opdrogen. Dit droge velletje mag gewoon bij het restafval. Totaal geen milieubelasting dus.

Aquarelpenselen

Bij aquarelverf is het heel eenvoudig: gewoon je penselen onder de kraan uitspoelen. Nog even nawassen met zeep (vloeibare handzeep is prima hiervoor) en daarna nog eens naspoelen met water. Breng het haar in vorm en laat de penselen horizontaal drogen. Dat is beter dan rechtop in een vaasje. Zet je de penselen rechtop, dan kan het water teruglopen in de metalen bus die het haar vasthoudt. De houten steel kan hierdoor opzwellen en de bus kan los gaan zitten.

Acrylpenselen

Deze behandel je ongeveer hetzelfde als aquarelpenselen. Er is wel één groot verschil: je kunt aquarelpenselen gerust een paar uur laten liggen, dan kun je de verf er altijd nog gemakkelijk uitspoelen. Laat je acrylpenselen een paar uur liggen, heb je een probleem. De acrylverf is dan zo ver uitgehard dat ze niet meer oplost in water.

Olieverfpenselen

Penselen die gebruikt zijn met traditionele olieverf kun je niet met water schoonmaken. Je maakt ze schoon met een oplosmiddel. Gebruikelijk is terpentine, maar je kunt ook terpentijn of Zest-It gebruiken. Terpentijn is een destillaat uit hars van pijnbomen. Het is brandbaar, behoorlijk giftig en een stuk duurder dan terpentine. Zest-It is een destillaat uit de schillen van citrusvruchten. Het is niet brandbaar, maar wel zo geconcentreerd dat het niet ongevaarlijk is voor de gezondheid. Althans er komen geen schadelijke dampen vanaf, maar je moet het niet drinken of in het milieu weggooien. Zest-It is een stuk duurder dan terpentine. Een bijzondere olieverf is de water verdunbare olieverf, zoals Cobra of Artisan. De naam zegt het al: deze verf kun je met water uit de penselen spoelen, nawassen met zeep en uitspoelen. Traditionele olieverf en de water verdunbare hebben een zeer lange droogtijd.
Je kunt de penselen gerust een paar uur laten liggen voordat je ze schoonmaakt.