Ingo Leth

Kunstenaar Ingo Leth:

"Ik schilder graag een snapshot van de huidige situatie die vertelt wat we doen met ons culturele erfgoed"

door Rob Blom

ingo-leth-4Ingo Leth werd in 1968 in Duisburg geboren. Na een opleiding als grafisch vormgever te hebben afgerond, verhuisde hij in 1989 vanuit Duisburg naar Drenthe. Daar ontwikkelde hij, naast zijn werk als grafisch ontwerper, zijn eigen stijl als kunstschilder. Welke uitgangspunten liggen ten grondslag aan zijn werk?
Een eerste thema dat vaak in het werk van Leth terugkomt, is de conditionering van de mens in het streven naar geluk en voldoening. "Ik denk dat de mens vanaf zijn geboorte op zoek is naar het vergroten van zijn geluk. In de Verenigde Staten vindt men dit zelfs zo belangrijk dat het in de grondwet is opgenomen als 'the pursuit of happiness'; het individuele streven naar geluk."

Symboliek
Daarnaast probeert Leth altijd een link te leggen tussen verschillende culturen. Of zoals hij zelf zegt: "One aim of contemporary art is to join and learn of each other's cultures." De Nederlandse en Japanse cultuur hebben zijn grootste interesse. Om zijn kennis over de Japanse cultuur verder te verdiepen, maakte hij in 2008 een reis naar het land. De Japanse cultuur staat bol van de symboliek waarvan Leth dankbaar gebruik maakt. Een mooi voorbeeld is zijn project over geluk en positiviteit waarbij hij 1.000 kraanvogels (een belangrijk gelukssymbool in Japan) neergezet en geschilderd heeft. Hetzelfde geldt voor de koi's die hij portretteert. Deze vis wordt In Japan cadeau gegeven, omdat deze de ontvanger geluk brengt.

Snapshots
Ook de rijke Nederlandse cultuur inspireert de kunstenaar. Delfts blauw en 16e eeuwse grachtenpanden komen regelmatig in zijn werk terug. Leth: "Ik schilder graag een snapshot van de huidige situatie die vertelt wat we doen met ons culturele erfgoed. Hoe gaan we er mee om." Leth vindt het bijzonder dat de Nederlandse cultuur ambivalent omgaat met zoiets als Delftsblauw. Het ene moment is dit ons grootste, kitsch exportobject. Het andere moment zijn we lyrisch over objecten die een paar eeuwen geleden via China en Japan naar Nederland kwamen.

ingo-leth-3 Wensen overbrengen
Ongeveer een jaar geleden is Leth getroffen door een aantal herseninfarcten. Dit tastte een gedeelte van zijn fijne motoriek aan waardoor schilderen hem nu veel meer moeite kost. Met behulp van onder meer een armsteun kan hij weer een paar uur per dag schilderen. Zijn ziekteperiode inspireerde hem. Hij werd geraakt door de vele kaarten en berichten die hij ontving. Dit bracht hem op het idee voor zijn huidige project 'Letters'. Hij begon met werken die voor ansichtkaarten geschikt zijn. Op die manier kan hij met zijn werk een wens overbrengen. Verder verzamelde hij originele postzakken uit de hele wereld die als ondergrond dienen. Ongewassen en zoveel mogelijk in hun originele staat worden ze opgespannen en geïmpregneerd, waarna ze met olieverf beschilderd worden. De meerwaarde zit in de herkenbaarheid van de geschiedenis, bijvoorbeeld een scheur of vlek die het leven van de postzak heeft getekend, net als het beeld dat erop geschilderd wordt.

Voor meer informatie:
www.artinmotion.nl

(dit artikel is overgenomen uit 4art inspiration magazine najaar 2014)

ingo-leth-7