Watercolourbook:

Mooier dan een fotoalbum

hahnemuhle-2-

Sinds lange tijd maak ik gebruik van aquarel schetsboeken. Ze zijn inmiddels een onmisbare reisgenoot geworden. Waar ik ga of sta, zo'n handig Hahnemuhle Watercolourbook heb ik altijd bij mij.
Door: Gerard Hendriks

Ze zijn verkrijgbaar in A4, A5 en A6 en in portret- en landschap uitvoering. Het 200 grams, zuurvrije papier heeft een prettige korrel en is tweezijdig te gebruiken. Ideaal voor mijn aquarellen die ik over de gehele breedte van twee pagina's schilder. Raderen en correcties zijn geen enkel probleem op dit papier. De stevige kaft van het watercolourbook biedt een fijne steun als ik zittend op de fiets een schetsje maak.
 

hahnemuhle-3-De schetsboeken hebben een vaste plaats in mijn auto en in mijn rugzak waardoor ik nooit misgrijp. Meestal maak ik ter plekke een aantal tekeningen in mijn schetsboek. Als ik dan wat meer tijd heb, beschilder ik ze met aquarelverf. Zoals je op de foto kunt zien, hoef je dan weinig mee te nemen.

Ik trek er graag op uit met de fiets. Potlood, aquarel schetsboek, wat aquarelverf, water en een da Vinci reispenseeltje in de fietstas en in een mum van tijd ben ik klaar en onderweg. Als het weer meewerkt, is het genieten geblazen.
 

Je kunt met verschillende materialen in de schetsboeken werken, zoals met schetspotlood, stiften, kleurpotlood, aquarelverf, inkt, pen of een mix van al deze materialen. Natuurlijk moet het wel sneldrogend zijn.

hahnemuhle-1-


 

Een hele dag erop uit trekken met je rugzak is natuurlijk het allermooiste voor een schilder. Ik onderneem regelmatig dagtrips met mijn schildervrienden of met de workshop deelnemers.

Probeer het eens en neem één of meerdere Watercolourbooks mee als je een café bezoekt, op vakantie of de natuur in gaat. Maak elke dag snelle schetsjes van toeristen, cafébezoekers, rustieke dorpjes, flessen of glazen wijn, pizza's, stokbroden, bergen, rivieren, markten; kortom alles wat zo typerend is voor de omgeving waar je verblijft. Als je na enkele maanden in je schetsboek bladert, durf ik te wedden dat je spijt hebt dat je niet jaren eerder begon met het maken van aquarel schetsboeken. Geen enkel fotoalbum kan daar tegenop. Herinneringen en de sfeer komen in je schetsboek meer tot uiting dan dat je door een fotoboek bladert. Je zult zien dat familie, vrienden en bekenden liever  in je Watercolourbook kijken dan in een fotoalbum.

 

hahnemuhle-4-Het hoeven geen uitgewerkte schetsen te zijn, in tegendeel, snelle schetsen zijn vaak beter dan uitgewerkte tekeningen. Hiernaast een schetsje van hooguit vijf tot tien minuten. Natuurlijk vergt het enige oefening om mooie tekeningen/aquarellen te maken, maar als je dat met regelmaat doet, gaat  je tekenvaardigheid met sprongen vooruit.

 

Voor meer informatie: www.gerardhendriks.net en gerardhendriks.blogspot.nl

 

 


(dit artikel is overgenomen uit 4art inspiration magazine najaar 2017)