Wilco Veldwijk

Kunstenaar Wilco Veldwijk:

"Bij illustraties mag alles waardoor het enorm veelzijdig is"

In het historische hart van Deventer - met zijn vele monumenten, fraaie pleinen, gezellige horecagelegenheden en aantrekkelijke winkelstraten - springen een aantal bijzondere winkels er echt uit. Eén van die winkels is 'Uit de Kunst' aan de Lange Bisschopstraat 25; een speciaalzaak in schilder- en tekenbenodigdheden. Eigenaar Albert Janssen en Wilco Veldwijk vormen de vaste 'gezichten' van de zaak. De redactie van inspiration 4art maakte een portret van laatstgenoemde.
Door Fred Wiegman

wilcoveldman2De in Deventer woonachtige muzikant en beeldend kunstenaar Wilco Veldwijk werd op 12 maart 1964 geboren in Welsum. "Ik beleefde fantastisch leuke en onbezorgde jeugdjaren in dit prachtig, langs de rivier de IJssel gelegen dorp." De belangstelling voor kunst
zat er bij Veldwijk al vroeg in. Hij bracht vele uren door in het atelier van zijn buurman, kunstschilder Erwin Somers. "Ik was innig bevriend met zijn dochtertje. Wij waren een soort Jip en Janneke in die tijd. Ik kwam er veel en dat wakkerde mijn belangstelling voor kunst alleen nog maar meer aan."

Na het behalen van zijn LTS-diploma, volgde Veldwijk één jaar de Schilderschool in Zwolle. "Ik zat daar niet op mijn plek en stapte over naar de Kunstacademie in Kampen waar ik Albert leerde kennen. Albert deed er grafische vormgeving en is daarna ook nog afgestudeerd aan de Kunstgewerbeschule in Zürich." Veldwijk zelf studeerde uiteindelijk af in de richting illustratie aan de AKI in Enschede (nu ArtEZ, red.).

"Illustratie vond ik ideaal. Je kunt er eigenlijk alles voor gebruiken: fotografie, schilderen, tekenen, collages. Alles mag waardoor het enorm veelzijdig
is." Veldwijks eigen veelzijdigheid en brede interesse weerspiegelen in zijn leven en werk. Zo speelde hij in diverse bands, illustreerde onder meer kinderboeken, maakte beelden en ontwierp logo's en winkelinterieurs. Met zijn wand- en vloerschilderingen bouwde de Deventenaar landelijke bekendheid op.
In zijn vrije werk spelen thema's als muziek, reizen, maar ook sport en dan vooral golf een belangrijke rol.
In tegenstelling tot het vroegere, meer figuratieve werk, is zijn recente werk abstract van aard. Veldwijk exposeerde onlangs in de kunstuitleen in zijn woonplaats waar ook werk van zijn hand te huur is.

wilcoveldman4"Ik bewonder het werk van Maurice Sentak, Winsor McCay en Robert Crumb." Gevraagd naar zijn favoriete schilders zegt hij na enig nadenken: "Dat zijn er velen,
maar ik vind Peter Doig en Dana Schutz wel fijn. Een andere persoonlijke favoriet is Cecily Brown. Die heb ik in Den Haag gezien. Haar werk is echt lekker verf."
Zijn (parttime) baan bij Uit de Kunst omschrijft Veldwijk als erg leuk en afwisselend. "Er komen mensen van allerlei pluimage in de winkel waaronder gerenommeerde kunstenaars. Met de expertise van Albert en mezelf kunnen wij vrijwel iedereen met een goed advies van dienst zijn. Het leuke is, dat ik ook  veel opsteek van mijn klanten. Bovendien blijf ik zo op de hoogte van wat er zoal speelt in de kunstwereld."

Voor meer informatie: www.wilcoveldwijk.nlwilcoveldman3

(dit artikel is overgenomen uit 4art inspiration magazine najaar 2013)